Konferencia Tvoríme lepšie Slovensko

Prinášame podrobnejšie informácie týkajúce sa tohto podujatia.

Michal Candrák

28. 11. 2022
Fotky web (14) (1)

Všeci netrpezlivo očakávame prvé výzvy z Programu Slovensko pre nasledujúce programové obdobie 2021 – 2027, preto sme si informácie o pripravovanej konferencii s názvom Tvoríme lepšie Slovensko ani my v GRANTEXE nemohli nevšimnúť. Je to znamenie, že sa čoskoro dočkáme spustenia spomínaného programu?

 

Konferencia sa uskutočnila 24. novembra 2022 od 10.00 v Prešove a úvodný prejav predniesla vicepremiérka vlády a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová. Ministerka vo svojom prejave uviedla, že Slovensko je šiestou krajinou, ktorej boli schválené finančné prostriedky na nasledujúce programové obdobie. Ďalej spomenula hlavné zmeny v novom programe, ktorý pripravilo jej ministerstvo. Žiadatelia najviac ocenia zníženie byrokracie a tým aj rýchlejšie a jednoduchšie čerpanie dotácií. Podľa jej slov je dôležité zlepšiť systém vzdelávania, podporu výskumu a zavádzanie inovácií, aby Slovensko nezačalo zaostávať.
Prítomní boli aj eurokomisári Elisa Ferreira a Nicolas Schmit, ktorí vyjadrili pozitívne hodnotenie tohto programu napriek tomu, že Slovensko malo pri jeho príprave časový sklz. Komisárka pripomenula dôležitosť znižovania regionálnych rozdielov, keďže ostatné regióny zaostávajú za hlavným mestom a tiež apelovala na zlepšenie využívania dotácií v porovnaní s predchádzajúcimi obdobiami.
 

Konferencia bola rozdelená do troch blokov, v ktorých postupne vystúpili jednotliví ministri, štátni tajomníci a ďalší hostia konferencie, napríklad Ján Hero (splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity) alebo predseda Prešovského samosprávneho kraja Milan Majerský.

 

Rozdelenie konferencie do blokov:

 

  1. Vzdelané a sociálne Slovensko
  2. Veda, inovácie, energetika, životné prostredie a doprava
  3. Moderné regióny – podpora z integrovaných územných nástrojov

Ak sa chcete o programe Slovensko dozvedieť viac, prečítajte si naše predchádzajúce články, v ktorých sme sa zamerali aj na jednotlivé oblasti, kam sa budú prostriedky z eurofondov rozdeľovať.

 

V nasledujúcej tabuľke nájdete odkazy na jednotlivé články.

Chcete byť aj naďalej v obraze? Sledujte nás.

Michal Candrák

Michal v GRANTEXE pracuje na pozícii projektového manažéra. Na starosti má predovšetkým prípravu žiadostí o dotáciu a aj následnú implementáciu projektu počas realizácie a po realizácii projektu. V EU fondoch pracuje od roku 2012, keď začínal ako finančný manažér pre OPIS na Ministerstve financií SR. V roku 2019 prešiel na Slovenskú agentúru životného prostredia, kde začal pracovať ako projektový manažér. Vo voľnom čase sa venujem rodine, má rad šport, predovšetkým futbal a bicykel, v zime sa rád otužuje.

Súvisiace články

Investičná výzva cielená na poľnohospodárske podniky – fotovoltika a tepelné čerpadlá

Po mnohých investičných výzvach, ktoré boli počas uplynulých rokov poskytnuté poľnohospodárom a potravinárom, sa teraz...

MÁM ZÁJEM O DOTACE

Vyplňte formulář a my se vám co nejdříve ozveme zpět. 

    *povinné pole




    Scroll to Top