Fotovoltaika a jej rastúca rola v dnešnom svete energie

Lacné energie už nikto nezoženie a človek tak musí pristúpiť na nové metódy, ako sa s týmto problémom vysporiadať. V tomto článku vám predstavíme riešenie v podobe fotovoltaiky, kde sa dozviete o jej dôležitosti.

Martin Kindl

19. 5. 2022
snimek-obrazovky-2022-05-16-v-224702

Lacné energie už nikto nezoženie, a človek tak musí pristúpiť na nové metódy, ako sa s týmto problémom vysporiadať. V tomto článku vám predstavíme riešenie v podobe fotovoltaiky, kde sa dozviete o jej dôležitosti.

 

Žijeme v dobe končiacich lacných energií, a preto nie je divu, že sa na nás veľa klientov obracia s požiadavkou na riešenie energeticky úsporných opatrení. Takýchto opatrení je celá škála. V tomto článku sa zameriame na fotovoltaiku (FVE). Snáď každý už zaznamenal viac či menej informácií týkajúcich sa FVE. V západnej Európe pomerne rozšírená záležitosť, ktorá si pri rastúcich cenách energií dynamicky hľadá miesto aj u slovenských firiem a domácností. Pomyselnou čerešničkou na váhach pri rozhodovaní, či si FVE zaobstarať, môže byť mimo tradičných dôvodov ako úspora nákladov, ekologickosť či spoločenská zodpovednosť, tiež možnosť získania dotácie.

Táto problematika je súčasťou cieľov európskej i národnej politiky, v tomto aj v nasledujúcich rokoch sa očakávajú výzvy na projekty strešných a pozemných FVE z rôznych dotačných titulov. Už v súčasnej dobe je možné žiadať na výstavbu zariadenia na výrobu elektriny z obnoviteľných zdrojou energie (OZE) v rámci Plánu obnovy SK (bližšie informácie TU). V rámci predchádzajúceho programového obdobia sa plánuje v rámci OP-KŽP vyhlásenie výzvy na FVE v júni 2022.

Prečo sa vo svojej firme zamerať na fotovoltaiku (FVE)?

 

Vďaka otvoreným aj chystaným výzvam dôjde k vyššej dotačnej podpore zelených energií a s tým súvisiace fotovoltaiky, čo je príležitosť aj pre Vás. Nielen, že vyriešite problém zvyšujúcich sa nákladov na elektrinu, ale tiež značne „ozeleníte“ vašu firmu, čo môže priniesť aj ďalšie dôležité benefity do budúcnosti. Napríklad banky uprednostňujú projekty a klientov, ktorí problematiku ekologicky čistej energie už riešia.

 

Kedy sa oplatí fotovoltaika?

 

  • Vzhľadom k predpokladanému rastu ceny elektrickej energie bude čoraz výhodnejšie zaobstarať si vlastný zdroj, napríklad v podobe FVE.
  • Pokiaľ máte nevyužitú strešnú plochu na svojej firme alebo hale.
  • Pokiaľ správne zvolíte veľkosť a výkon FVE.
  • Výhodné je najmä pre firmy s dennou prevádzkou s trvale vyššou spotrebou elektriny.

1. Fotovoltaiku je možné použiť takmer všade

 

 

Spotreba el. energie ako základ

Aby malo zmysel FVE systém kupovať, musíte mať dostatočnú spotrebu el. energie – väčšinu elektriny vyrobenej novou FVE totiž musíte sami spotrebovať.

 

Od výrobnej haly až po sklad

Na vašom odbore až tak nezáleží. Rozhodujúci nie je ani účel budovy, na ktorú FVE budete umiestňovať, hlavné je, aby to bolo technicky uskutočniteľné – aby konštrukcia strechy bola vyhovujúca z hľadiska únosnosti a vhodnej orientácie.

 

2. Kladné čísla už po niekoľkých rokoch

 

 

Kratšia doba návratnosti vďaka dotácii
V závislosti od veľkosti podniku môžete získať 45-60% dotáciu, čo dramatickým spôsobom znižuje vstupnú investíciu.

 

Rastúce ceny elektriny v prospech FVE
Najmä rastúce ceny elektrickej energie v posledných rokoch jednoznačne nahrávajú v prospech FVE. Navyše s ohľadom na aktuálny vývoj môžeme očakávať ďalšie zdražovanie, ako odhadujú mnohí odborníkovia.

 

Klesajúca investičná náročnosť
Čas, kedy bývali FVE panely naozaj drahé, je už dávno preč. Naopak vďaka stále sa posúvajúcemu technologickému vývoju sa darí dosahovať stále vyššej účinnosti FVE panelov a výroba el. energie touto formou sa tak stáva dostupnejšou. Počiatočnú investíciu taktiež razantně znižuje využitie dotácií z EÚ.

 

3. Životnosť prevyšuje návratnosť

 

 

Životnosť garantovaná výrobcom
Väčšina solídnych výrobcov FVE panelov garantuje ich životnosť z pohľadu sľubovanej účinnosti min. 15 rokov, ale aj 25 rokov je už častým štandardom. Po tejto dobe však panely bežne pracujú s cca. 80% účinnosťou, tak nieje nutné je meniť a rozhodne vám budú vyrábať aj naďalej.

 

Aj bez dotácie zaplatené približne do 10 rokov
Vo väčšine prevádzok sa investície do solárnych panelov vrátia priemerne do 10 rokov. S dotáciou sa môže táto doba skrátiť aj na menej ako polovicu.

 

4. Systém zodpovedajúci prevádzke

 

 

Základom je maximálna spotreba vyrobenej energie
Aby sa vám investícia do FVE skutočne vyplatila, základom je dimenzovať celý systém tak, aby ste maximum vyrobenej energie skutočne spotrebovali a minimalizovali jej prietoky do siete – v závislosti na vašej cene elektriny môže byť jej predaj do siete až 10-krát menej výhodný, než keď ju sami spotrebujete.

 

5. Maximálna efektivita vďaka akumulácii

 

V noci FVE nefunguje, akumulácia ale áno
Ako je známe, FVE panely vyrábajú energiu premenou slnečného žiarenia, a tak so západom slnka prestávajú fungovať. Dotácia však umožňuje ako súčasť systému zaobstarať aj akumuláciu, vďaka ktorej je možné cez deň vyrábanú energiu ukladať a následne ju spotrebovávať aj v čase, keď FVE nevyrába.

 

Optimalizácia kolísavej spotreby
Najmä v prevádzkach, ktoré majú kolísavú spotrebu el. energie napríklad vďaka vysokým krátkodobým odberom (napr. výrobné zariadenia s nepravidelnou prevádzkou), je akumulácia optimálnym riešením ako maximálne zužitkovať energiu získanú z FVE.

 

Záloha v prípade výpadku
Vďaka priebežne ukladanej energii navyše môže akumulácia slúžiť ako účinný záložný zdroj energie v prípade výpadku distribučnej siete.

Chcete žiadať, ale neviete ako na to?
Napíšte nám e-mailom alebo volajte + 421 951 585 580, poradíme Vám.

Chcete byť aj naďalej v obraze? Sledujte nás.

Martin Kindl

Martin sa venuje grantom už od čias vysokoškolských štúdií, kde bola ich analýza a využitie témou jeho diplomovej práce. Od tej doby prešiel viacerými pozíciami venujúcimi sa téme európskych dotácií, od kontroly žiadostí pri implementácií projektov, cez ich prípravu, manažment veľkých projektov, až po riadenie medzinárodných inovačných projektových žiadostí. Svoje skúseností získaval v štátnej správe, v súkromnom sektore, ale aj na univerzitnej pôde, kde bol zodpovedný okrem iného aj za chod EIT Manufacturing HUB-u, kde bolo jeho úlohou podporovať lokálnych inovátorov z podnikateľskej, priemyselnej a akademickej sféry pri zapájaní sa do kolaboračných medzinárodných inovačných projektov v rámci celej EÚ.

Súvisiace články

Investičná výzva cielená na poľnohospodárske podniky – fotovoltika a tepelné čerpadlá

Po mnohých investičných výzvach, ktoré boli počas uplynulých rokov poskytnuté poľnohospodárom a potravinárom, sa teraz...

MÁM ZÁJEM O DOTACE

Vyplňte formulář a my se vám co nejdříve ozveme zpět. 

    *povinné pole




    Scroll to Top