Podpora pre poľnohospodárov

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky v súčasnej dobe ponúka štedré dotácie pre poľnohospodárov. Nezaspite a nenechajte si ujsť túto príležitosť.

Martin Kindl

26. 1. 2022
combine-harvester-g7cd39d4c0-1920

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky v súčasnej dobe ponúka dve výzvy, v rámci ktorých je možné získať dotácie na investície do hmotného majetku pre rozvoj podnikania.

 

Prvá z nich (Výzva č. 51/PRV/2021) je zameraná na investície súviciace so spracovaním, uvádzaním na trh a vývojom poľnohospodárskych výrobkov. Žiadatelia tak môžu v rámci tejto výzvy získať prostriedky na obstaranie zariadení, strojov, prístrojov a technológií, nákup nákladných, špeciálnych a osobných automobilov, rekonštrukciu a modernizáciu objektov alebo vybudovanie a zariadenie vlastných podnikových predajní.

 

V rámci tejto výzvy je pre žiadateľov pripravených celkom 170 mil. EUR rozdelených do 8 oblastí pomoci. Príjem žiadostí aktuálne beží a bude ukončený 31. 3. 2022. Do akých konkrétnych oblastí je smerovaná, a o akú výšku podpory sa môžete uchádzať, zistíte v našom prehľade grantov.

 

Druhá výzva (Výzva č. 52/PRV/2022) bola ministerstvom vyhlásená pred pár dňami ako reakcia na nie príliš vydarenú Výzvu č. 50/PRV/2020. Minister Vlčan k tejto výzve uviedol „Výzva č. 50 nemala byť nikdy vyhlásená. Bola vyhlásená v čase dočasnej akreditácie s takými pravidlami kontroly hospodárnosti a oprávnenosti, ktoré boli zo strany EK priamo uvedené ako důvod na odobratie akreditácie.“

 

Žiadateľom, ktorí žiadali už v tejto výzve, výslovne odporučili žiadosť stiahnuť a prehlásiť sa do aktuálne vyhlásenej výzvy 4.1, v ktorej je pripravených viac ako 100 mil. EUR. Vďaka využitiu spôsobu stanovenia ceny podľa katalógových cien odpadne celý proces verejného obstarávania a nákup zariadení sa významne urýchli.

 

Podporené budú investície do hmotného majetku v oblasti poľnohospodárskej prvovýroby, konkrétne v oblastiach špeciálnej rastlinnej výroby a živočíšnej výroby. Žiadatelia môžu podávať svoje žiadosti o nenávratný finančný príspevok už od 1. 3. 2022. PPA sľúbila so začatím vyplácania platieb už v tomto roku. 

 

Aké sú konkrétné oprávnené aktivity, a na akú vysokú podporu si jednotliví podnikatelia môžu siahnuť, sa dozviete v našom prehľade grantov.

 

Mimo to sa v súčasnej dobe tiež jedná o výzve na podporu chovateľov ošípaných, ktorá by reagovala na neustály rast nákladov chovateľov, predovšetkým zvyšovanie cien krmív a energií. Pokiaľ sa vás táto problematika týka, sledujte náš web pre aktuálne informácie.

Chcete byť aj naďalej v obraze? Sledujte nás.

Martin Kindl

Martin sa venuje grantom už od čias vysokoškolských štúdií, kde bola ich analýza a využitie témou jeho diplomovej práce. Od tej doby prešiel viacerými pozíciami venujúcimi sa téme európskych dotácií, od kontroly žiadostí pri implementácií projektov, cez ich prípravu, manažment veľkých projektov, až po riadenie medzinárodných inovačných projektových žiadostí. Svoje skúseností získaval v štátnej správe, v súkromnom sektore, ale aj na univerzitnej pôde, kde bol zodpovedný okrem iného aj za chod EIT Manufacturing HUB-u, kde bolo jeho úlohou podporovať lokálnych inovátorov z podnikateľskej, priemyselnej a akademickej sféry pri zapájaní sa do kolaboračných medzinárodných inovačných projektov v rámci celej EÚ.

Súvisiace články

Investičná výzva cielená na poľnohospodárske podniky – fotovoltika a tepelné čerpadlá

Po mnohých investičných výzvach, ktoré boli počas uplynulých rokov poskytnuté poľnohospodárom a potravinárom, sa teraz...

MÁM ZÁJEM O DOTACE

Vyplňte formulář a my se vám co nejdříve ozveme zpět. 

    *povinné pole




    Scroll to Top