Partnerská dohoda je schválená!

Jeden z najdôležitejších dokumentov pre nadchádzajúce programové obdobie 2021 – 2027 prešiel schválením.

Martin Kindl

25. 7. 2022
Fotky web (31) (1)

18. 7. 2022 vicepremiérka Veronika Remišová podpísala so zástupcami Eurokomisie finálnu podobu dokumentu Partnerská dohoda pre programové obdobie 2021 – 2027. Schválením tohto dokumentu sa Slovensko priblížilo k možnosti čerpať takmer 13 mld. Eur do roku 2027.

 

Partnerská dohoda určuje, ako sa budú čerpať v následujúcich rokoch financie z eurofondov. Jej nová podoba je výsledkom konsenzu medzi Európskou úniou, akademickým sektorom, odbornou verejnosťou, mimovládnymi organizáciami a vládou. Cieľom Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Slovenskej republiky bolo celý proces čerpania dotácií zjednodušiť a podľa toho bola aj Dohoda vytvorená. Zohľadňuje tiež situáciu z posledných mesiacov, kedy vojna na Ukrajine pokračuje a všetky členské krajiny sa budú usilovať o väčšiu energetickú bezpečnosť a nezávislosť.

 

„Partnerská dohoda bola pripravená v náročnom období, ktoré poznačila najskôr pandémia COVID-19 a neskôr aj bezprecedentná vojenská agresia Ruska voči Ukrajine. Výsledný dokument tak odzrkadľuje tieto náročné výzvy, ale aj zložité premeny, ktorými Slovensko ako krajina a naša spoločnosť prechádzajú. Partnerská dohoda je kombináciou odvahy a ambicióznosti v najťažších časoch v celej histórii samostatnosti Slovenska. Som nesmierne vďačná, že vďaka profesionalite a nasadeniu celého ministerstva sme úspešní a máme pripravený veľmi dobrý strategický investičný plán.  A to aj napriek tomu, že vzhľadom na ruskú agresiu na Ukrajine prešla Partnerská dohoda ešte zásadnou aktualizáciou, aby zohľadnila nové geopolitické hrozby a požiadavky na strategickú energetickú bezpečnosť Slovenska,“ uviedla Veronika Remišová.
 

Aký bude ďalší krok?

 

Slovensku chýba už len schválenie dokumentu Operačný program Slovensko, ktorý nadväzuje na Partnerskú dohodu. Nový program by mal zabezpečiť jednoduchšie a spravodlivejšie využívanie peňazí. Ministerstvo očakáva, že Európska komisia schváli Program Slovenska niekedy na jeseň. Potom už nič nebráni vyhláseniu prvých výziev, ktoré sa už chystajú.

Chcete byť aj naďalej v obraze? Sledujte nás.

Martin Kindl

Martin sa venuje grantom už od čias vysokoškolských štúdií, kde bola ich analýza a využitie témou jeho diplomovej práce. Od tej doby prešiel viacerými pozíciami venujúcimi sa téme európskych dotácií, od kontroly žiadostí pri implementácií projektov, cez ich prípravu, manažment veľkých projektov, až po riadenie medzinárodných inovačných projektových žiadostí. Svoje skúseností získaval v štátnej správe, v súkromnom sektore, ale aj na univerzitnej pôde, kde bol zodpovedný okrem iného aj za chod EIT Manufacturing HUB-u, kde bolo jeho úlohou podporovať lokálnych inovátorov z podnikateľskej, priemyselnej a akademickej sféry pri zapájaní sa do kolaboračných medzinárodných inovačných projektov v rámci celej EÚ.

Súvisiace články

Investičná výzva cielená na poľnohospodárske podniky – fotovoltika a tepelné čerpadlá

Po mnohých investičných výzvach, ktoré boli počas uplynulých rokov poskytnuté poľnohospodárom a potravinárom, sa teraz...

MÁM ZÁJEM O DOTACE

Vyplňte formulář a my se vám co nejdříve ozveme zpět. 

    *povinné pole




    Scroll to Top