Parlament schválil zákon pre nové eurofondy

Parlament schválil zákon vicepremiérky Veroniky Remišovej, podľa ktorého bude Slovensko v nasledujúcich rokoch čerpať takmer 13 mld. EUR z nových eurofondov.

Martin Kindl

17. 3. 2022
verdict-g6c76ba875-1920

Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie zverejnilo na svojich stránkach informáciu o schválení Zákona, ktorý tvorí základný legislatívny rámec pre reformu eurofondov prináša zásadné zjednodušenia pre nastavenie nového programového obdobia. V polovici januára tohto roku bol zákon o príspevkoch z fondov Európskej únie (EU) schválený Vládou SR, ktorá ho posunula na schválenie do Parlamentu. O dva mesiace neskôr (marec 2022) bol návrh zákona schválený aj v Parlamente, za jeho prijatie hlasovalo 85 prítomných poslancov.

 

Zo schválenia zákona mala predovšetkým radosť sama vicepremiérka Remišová, ktorá reagovala takto: „Tento zákon je jedným z najdôležitejších míľnikov v najväčšej reforme eurofondov v histórii Slovenska, ktorú sme spustili po nástupe vlády v roku 2020. Sľúbila som, že eurofondy prestanú byť synonymom byrokracie a korupcie, a že nový systém nastavíme tak, aby eurofondy čo najjednoduchšie, najrýchlejšie a najférovejšie pomáhali zlepšovať životnú úroveň ľudí na Slovensku. Nový zákon zakladá nový rámec a pravidlá pre čerpanie takmer 13 miliárd eur z Európskych štrukturálnych a investičných fondov v novom programovom období.  Európska legislatíva k eurofondom má viac ako 860 strán, preto sme stanovili, že nesmieme prijímať žiadnu ďalšiu byrokraciu nad rámec toho, čo od nás vyžaduje Brusel. Zaviedli sme  desiatky zmien a opatrení, medzi iným aj výrazné zníženie rozsahu vyžadovanej dokumentácie, zjednodušenie schvaľovacieho procesu, plnú elektronizácia procesov a jednotný výkon kontroly verejného obstarávania. Všetko, čo sme v súlade s európskou legislatívou mohli, to sme zoštíhlili a zjednodušili,“.

A aké benefity by mal reálne zákon priniesť príjemcom dotácií? Nižšie zhŕňame to najzásadnejšie:

 

  • transparentnejšie, rýchlejšie a jednoduchšie čerpanie podpory a s tým súvisiace zníženie korupcie;
  • jeden Operačný program, ktorý nahradí doterajších 6 Operačných programov s rôznymi pravidlami;
  • zredukovanie počtu riadiacich a sprostredkovateľských orgánov na 1/3;
  • kontrola verejného obstarávania bude spadať pod Úrad pre verejné obstarávanie (doteraz 21 orgánov);
  • nové jednotné pravidlá verejného obstarávania pre všetkých;
  • výrazné zníženie rozsahu aj obsahu vyžadovanej dokumentácie;
  • väčšie možnosti pre žiadateľov sa proti rozhodnutiu odvolať;
  • plná elektronizácia procesov a úplné odstránenie listinnej formy komunikácie;
  • zjednodušenie schvaľovacieho procesu.

Chcete byť aj naďalej v obraze? Sledujte nás.

Martin Kindl

Martin sa venuje grantom už od čias vysokoškolských štúdií, kde bola ich analýza a využitie témou jeho diplomovej práce. Od tej doby prešiel viacerými pozíciami venujúcimi sa téme európskych dotácií, od kontroly žiadostí pri implementácií projektov, cez ich prípravu, manažment veľkých projektov, až po riadenie medzinárodných inovačných projektových žiadostí. Svoje skúseností získaval v štátnej správe, v súkromnom sektore, ale aj na univerzitnej pôde, kde bol zodpovedný okrem iného aj za chod EIT Manufacturing HUB-u, kde bolo jeho úlohou podporovať lokálnych inovátorov z podnikateľskej, priemyselnej a akademickej sféry pri zapájaní sa do kolaboračných medzinárodných inovačných projektov v rámci celej EÚ.

Súvisiace články

Investičná výzva cielená na poľnohospodárske podniky – fotovoltika a tepelné čerpadlá

Po mnohých investičných výzvach, ktoré boli počas uplynulých rokov poskytnuté poľnohospodárom a potravinárom, sa teraz...

MÁM ZÁJEM O DOTACE

Vyplňte formulář a my se vám co nejdříve ozveme zpět. 

    *povinné pole




    Scroll to Top